понеделник, 7 май 2012 г.

Гергьовско руло от ярешко (агнешко) месо с плънка от зелении


Продукти:

1 плешка от яре (агне)
30-40 бр. листа от лапад
2 връзки пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
1 китка магданоз
1 китка пресен джоджен
2-3 стръка девисил
2-3 супени лъжици галета
масло
1 супена лъжица зехтин или олио
сол и черен пипер на вкус
1 стрък или 1 чаена лъжичка смлян розмарин 

Приготвяне:
Месото от плешката се отделя от ребрата и другите кости.
Целта е да се получи нещо като правоъгълен лист с приблизително еднаква дебелина на месото.
Измитите лапад, лук и чесън се задушават в 2 супени лъжици масло и 1 супена лъжица вода.
Когато зеленчуците са омекнали към тях се прибавят галетата и нарязаните наситно магданоз, джоджен и девисил. Поръсват се със сол и черен пипер на вкус. Оставя се плънката да изстине и галетата да поемат излишната течност.
Голям лист от алуминиево фолио се намазва със зехтин или олио.
Месото се поставя с кожата към намазаното фолио и се поръсва със сол и черен пипер.
Разстила се плънката върху месото. Навива се на руло с помощта на фолиото.
Без да се премахва фолиото, рулото се слага в тава. Около рулото се нареждат костите от плешката, които също са подправени със сол, черен пипер и леко намазани с масло.
Налива се 1 чаена чаша топла вода. Във водата се слага 1 чаена лъжичка или клонче розмарин.
Цялата тава се покрива с алуминиево фолио.
Пече се около 45 мин. при температура 200 градуса Целзий. След това се пече при 120 градуса Целзий приблизително два часа или докато месото омекне.
Когато месото е готово, внимателно се отстранява фолиото от рулото.
Връща се тавата открита обратно във фурната, за да се запече рулото и да се получи хрупкава коричка. 
Преди да се нареже се оставя около 15 минути.
Сервира се със печени или задушени млади картофи и зелена салата. 

2 коментара:

  1. Е, браво! Много оригинално замислено и майсторски изпълнено!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам, че си харесала ястието.
    За мен е гордост, че е одобрено от такъв чудесен кулинар.

    ОтговорИзтриване