петък, 15 март 2013 г.

Портокалов чийз с шоколад

Този десерт е хибрид между чийз кейк и тирамису.
Истината е, че по стар навик отворих хладилника и долапа с тайните ми припаси и магии. И с наличните продукти приготвих Портокалов чийз с шоколад. Той е много лек, икономичен и вкусен.
Използвах извара от мандра "Равногор". Къде е производителят да види каква безплатна  реклама ме дръпнах.
Равногор е село в Родопите, разположено на височина 1340 м. Освен това по административно деление  се намира в област Пазарджик. А Пазарджик е моят роден град. Така че няма начин тази извара да не е много хубава.
Ударих го на местен патриотизъм, но пък няма лошо. Добре е да се знае, че в с. Равногор виреят и страхотни картофи. Хубави като тези от Смолян и Самоков. Така де. Стига са се фукали другите два града с този важен зеленчук.
Но да си дойдем на думата за десерта.


Продукти:

3 пакетчета от по 100 гр. бишкоти „Савоярд”
или други подобни
500 гр. безсолна извара
1 пакет суха сметана фикс
200 мл студено прясно мляко
запечени ядки по избор, счукани едро
настъргана кора от 1 портокал
пудра захар на вкус
1 ванилия
сок от 4-5 портокала
2 портокала, почистени от кората и ципите,
нарязани на парченца

 

За заливката:

150 гр горчив шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
70гр масло
2 супени лъжици пудра захар, ако течната
сметана не е подсладена

 

Продуктите са за форма за торта с диаметър 26 см.

Приготвяне:

Изварата се пасира с 2 супени лъжици портокалов сок, докато стане гладка.
Сухата сметана се разбива със студеното мляко. Тъй като е фабрично подсладена, не се слага захар.
Постепенно се прибавя пасираната извара, като се разбива непрекъснато с миксер.
Ароматизира се  с настъргана кора от портокал и ванилията.
При нужда се подслажда допълнително с пудра захар.

Сглобяване на десерта:

В по-широк съд се сипва портокалов сок.
Всяка бишкота се разрязва по диагонал и се натопява в сока.
Подреждат се в кръг във формата за торта. В средата се попълва с дребни парчета.

 


(Снимката е от друг десерт, но се вижда точно как са нарязани и подредени бишкотите.)
Бишкотите се покриват с половината крем.
Поръсват се със запечените и счукани ядки.
Върху ядките се подрежда пласт от портокаловите парченца.
Подрежда се втори ред бишкоти, също потопени в портокалов сок.
Десертът се покрива с останалия крем. Заглажда се.
Оставя се на студено поне 3-4 часа, за да стегне.

 

Приготвяне на заливката:
Сметаната се кипва, добавя се маслото.
Тенджерата се отстранява от котлона. Прибавя се горчивият шоколад.
Разбърква се с тел, докато се разтопи и се получи гладка, хомогенна смес.
Капват се 2 капки олио за гланц и отново се разбърква с тел.
Сместа се оставя да се охлади и се нанася върху горния пласт бишкоти.
Преди консумация десертът се охлажда в хладилник.

 

 

Ако течната сметана не е подсладена се прибавя пудра захар на вкус.
По желание десертът се украсява с портокалови корички от сладко.

 

13 коментара:

  1. Ели, чудесна комбинация :)
    И благодаря за инфото за изварата!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Уаааау!Дори само заглавието е достатъчно да наостря уши,Ели!
    Страхотен десерт си приготвила,а и глазурата ти е супер,не като мен дето бях оляла чак пода у дома....
    А за този трик с бишкотите трябва най-сърдечно да ти благодаря!Ако знаеш колко съм се чудила как се нареждат в кръгла форма плътно и чак сега ми стана ясно!
    Прегръдка и хубави почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Много симпатичен чийзкейк, вероятно наистина изварата е много добра. А между другото в Самоков тази година нямаше картофи, само носят етикет с подобен произход, та може и равногорските да са накипрени с това име. Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  4. Мили дами, благодаря за хубавите отзиви.
    Радвам се, че сте харесали този десерт.
    Роси, ама не си мисли, че аз не омазвам наоколо с шоколадовата глазура.
    Хем си слагам силните очила. Ама вкусните неща искат жертви.
    Приятни почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  5. Брей... и сладко от портокалови корички си имаш!
    Браво, добре скътано е било, Ели!
    А в Пазарджик и района явно много хубави живеят. Започвам да се убеждавам лично.

    ОтговорИзтриване
  6. Портокал и шоколад са си другарчета несъмнено Ели:)
    Изглежда много вкусно парченцето!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, прекрасна рецепта с много любими продукти! Изглежда вълшебно! Благодаря за споделеното мнение за изварата и този интересен начин на подреждане на бишкотите. Поздрави, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна работа!Чудна!Дори и изварата ще опитам да преглътна...

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен е! Аромат, вкус, визия, всичко ми харесва! Освен това научих и полезно инфо за картофки и извара. Супер си, Ели! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно съчетание от вкусове, които харесвам!
    Изглежда толкова апетитно, че ми ще иска да започна да го правя веднага! :)
    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен сладкиш, Ели,
    много аромат, вкус и чудесно оформление!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, чудесен ти е сладкиша(хайде сега да не се скубеме за картофите :))
    А украсата така се е "вързала" с подноса, че просто красота се е получила!

    ОтговорИзтриване
  13. Направихте ме много щастлива с вашите коментари. Благодаря ви от сърце.
    Кате, Елти, радвам се, че съм била полезна относно подреждането на бишкотите.
    Весе, няма да се караме за картофите, а ще направим бартер. Хи, надявам се, че приемаш.
    Пожелавам ви хубава седмица.

    ОтговорИзтриване